desert atau dessert

Cabaran Master Chef semakin sengit. Sempena Deepavali ini, kumpulan biru dan merah ditugaskan untuk menyediakan masakan orang India yang diketuai oleh Ah Hong dan Cikgu Ismail.  Pada permulaan rancangan, saya agak ragu-ragu dengan kemampuan kedua-dua kumpulan untuk menyediakan masakan kali ini. Ini kerana tidak ada seorang pun peserta yang tinggal berbangsa India. Jadi, mustahil bagi mereka untuk memasak masakan India.

Namun, telahan saya meleset sama sekali. Di akhir rancangan, rata-rata pelanggan yang merasa makanan yang dimasak oleh mereka berpuas hati dengan rasa makanan yang dihidangkan kepada mereka. Mungkin pada peserta Master Chef, senang je masak masakan tu. Tapi bagi saya yang tak tahu memasak ni, “hebatnya mereka ni.” ;)

Dalam cabaran kali ini, menu telah disediakan untuk kedua-dua kumpulan. Seperti biasa, selain menu utama, setiap pasukan perlu menyediakan pencuci mulut atau dessert.

Err… desert atau dessert?

Nampak seakan-akan sama tapi sebenarnya berbeza. Dessert yang bermaksud pencuci mulut mempunyai dua ‘s’. Bunyi sebutannya ialah dizet.

dessert – a sweet dish served at the end of a meal (pencuci mulut)

Contoh:

We had homemade ice cream for dessert.

Kami ada ais krim buatan sendiri sebagai pencuci mulut.

Berbeza pula dengan desert yang hanya mempunyai satu ‘s’. Ia boleh jadi kata nama (noun) atau kata kerja (verb). Bunyi sebutannya pula ialah dezzet.

desert –

1. sebagai kata nama a dry, sandy region or wasteland; (gurun)

Contoh:

Sahara Desert

Gurun Sahara

2. sebagai kata kerja ia membawa maksud “to abandon.” – meninggalkan

Contoh:

If disturbed too often, the adult birds will desert the fledglings.

Jika diganggu terlalu kerap, burung-burung tua akan meninggalkan burung-burung kecil itu.

19 Responses to desert atau dessert

  1. Derok says:

    baru tahu..hehe terima kasih cikgu

  2. Firdaus says:

    Lama juga tak guna ‘desert’, yang kerap ‘dessert’. Tapi bagus untuk ‘refresh vocabulary’ yang ada. Good, thank you.

  3. sukma says:

    ingatkan ‘dessert’ jer tapi ada word ‘ desert’ info yang menarik…
    tq……

  4. ayun says:

    trime kasih cikgu hafiz :)

  5. Ann App says:

    Terima Kasih banyak cikgu Hafiz…..hari ini baru saya tahu rupa-rupanya ada juga perkataan yang sama dengan dessert…tapi maksud berlainan. Selama ini saya fikirkan maksudnya sama saja….Thanks once again.

  6. zulkifli says:

    ok thank you.

  7. Haya says:

    nampak beza dan nyata.Tq cek gu

  8. ita says:

    Tq…Cikgu

  9. mohamad rashedi says:

    terima kasih cikgu hafiz sekarang baru aku tahu beza di antara kedua-dua ayat ini…..

  10. amir says:

    Ini lesson sangat baik, harap cikgu kunjungi kami selalu dng perkara2 baru.

  11. marjima jimmy says:

    terima kasih banyak.

  12. zul says:

    sgt berguna… t.kasih byk

  13. Lin says:

    thanks for the info… i don’t know the word desert also can use for word ‘to abandon’

  14. syahira says:

    owh..ok2..tq cikgu..

  15. Hjh Norijah binti Bidin says:

    thanks, beri ilmu yang bak

  16. wan nurfaiza syuhada says:

    thanks for the info.. menarik ! :)

  17. Umiefaathir says:

    I miss you like a desert miss the rain…Betul ke?

  18. apal says:

    I am preparing a delicious cheese cake as a dessert.
    the small town deserted a thousand of memories.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>