COOL atau COLD

Rasanya semua orang tahu dua perkataan ini. COOL dan COLD. Ia membawa maksud sejuk. Namun, walaupun dalam bahasa Melayu maksudnya sama iaitu sejuk, penggunaannya dalam bahasa Inggeris agak berbeza.

 

 

 

 

 

 

COOL dan COLD kedua-duanya adalah kata sifat. Yang membezakannya hanya darjah kesejukannya sahaja. COLD adalah lebih sejuk berbanding COOL.

1. COOL – sejuk biasa-biasa je (tak panas sangat)

Contoh:
  • cool water (air sejuk)
  • cool weather (cuaca sejuk)
  • He loved the cool of the early morning. (Dia sukakan kesejukan di awal pagi)

2. COLD – sejuk / sangat sejuk (lawan kepada panas – khususnya apabila dibuat perbandingan suhu badan manusia yang tak panas)

  • a cold day/house (hari/rumah yang sangat sejuk)
  • cold food/water (makanan/air yang sangat sejuk)
  • cold hands (tangan yang sangat sejuk)
  • cold weather (cuaca yang sangat sejuk)
  • My feet are so cold. (Kaki saya sangat sejuk)
  • You’ll feel cold if you don’t wear a coat. (Kamu akan rasa sangat sejuk jika kamu tak pakai baju sejuk)

Sekarang, cuba anda buat ayat menggunakan kedua-dua perkataan ini. Selamat mencuba! ;)

28 Responses to COOL atau COLD

  1. fbi says:

    perkataan cool juga digunaka dalam trendy terminology mcm: “this shoes look cool”. hehe…

    cold pula mcm cold war, cold shoulder, cold-blooded..

  2. noor says:

    mudah faham…terima kasih

  3. Henritta Appolonius says:

    The cool water not good for our health.

    Most of tourists from overseas attractive to trips at Kundasang,Sabah because have a cold weather and beautiful place.

  4. hamzah says:

    Saya perlukan guru sepeti tuan. Boleh kah saya hubungi tuan bagi tujuan pembelajaran?

  5. Asrul says:

    as cool as cucumber
    as cold as ice…

  6. baizurah says:

    terima kasih..alhamdulilah mudah faham.

  7. saphia says:

    terima kasih…
    sye akan belajar byk lagi tentang subjek English ini ….. :)

  8. fikri says:

    the cold temperature not good for our health

  9. fikri says:

    i am a cool boy.. “)

  10. wan nrfaiza syuhada says:

    terima kasih..sgt2 faham

  11. msk says:

    i love cool blog hehe..

  12. hafizlidin says:

    SELAIN MAKSUD DI ATAS, COOL JUGA MEMBAWA MAKSUD ‘PLEASANT’ YAKNI ‘MENYENANGKAN’. JADI BERTEPATANLAH MAKSUD INI DENGAN AYAT “this shoes look cool”

    Henritta Appolonius > The cool water IS not good for our health.

    Most of tourists from overseas ATTRACTED to THE trips at Kundasang,Sabah because IT HAS a cold weather and A beautiful place.

  13. rico says:

    aq nak banyak lagi

  14. aida says:

    thxs, mudah-mudahan saya dapat praktikkan pembelajaran ini

  15. Amim Blog says:

    saya suka la blog ni . boleh asah bakat bahasa inggeris saya ni :)

  16. Mdsabri says:

    faham dah sekarang,TQ

  17. Henritta Appolonius says:

    Terima kasih betulkan ayat saya. Saya sangat suka jika saya jadi pelajar En. Hafiz selama-lamanya. Terima kasih banyak-banyak En. Hafiz.

  18. mary says:

    Thanks…banyak saya belajar dr blog ini

  19. nurul says:

    thanz a lot En.Hafiz

  20. nurul says:

    i’m fever i feel so cold.
    this time to use cool fever…heee

    .n

  21. aida says:

    today the weather is cool

  22. Sajerah binti ahmad says:

    I was feeling cold when i have dont my works.

    The water is cool.

    Adakah ayat tersbut btul cik.:)

  23. Suhaida Adha says:

    He stayed cool throughout the crisis.
    Cameron is a cool place.
    He has a cold.
    I can’t stand the cold.

  24. zetty says:

    he looks cool with that jacket and jeans

  25. norzaini says:

    These few days I cannot stand the cold weather.

  26. norzaini says:

    oops .. maybe i wrong…
    These few days I cannot stand the cool weather .
    En hafizidin : which sentence is correct?

  27. najihah says:

    syukran ya akhi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>