bear with +

Pada cuti Tahun Baharu Cina yang lalu, saya ke Kuala Lumpur bertemu rakan-rakan lama. Saya bertolak kira-kira jam 10.30 pagi dan k ira-kira jam 11.30 pagi saya berada di lebuh raya PLUS. Perjalanan saya ke Kuala Lumpur amat lancar berbeza sekali dengan perjalanan kenderaan menghala ke utara yang amat sesak dengan warga kota yang mahu pulang ke kampung dan ke destinasi masing-masing.

Pada pengamatan saya kenderaan memang banyak. Akan tetapi kesesakan yang berlaku adalah disebabkan oleh sebuah kereta di tepi jalan yang rosak/kemalangan dan terdapat seorang anggota polis/peronda yang mengawal kereta tersebut. Kenderaan yang memperlahankan dengan memandang-mandang kereta tersebut menjadi punca kesesakan ini. Buktinya selepas sahaja melalui lokasi kejadian, perjalanan kembali seperti biasa. Sudah berkali-kali pemandu dinasihatkan agar tidak melihat kenderaan yang rosak ditepi jalan tetapi ia masih berlaku.

Oleh kerana nasihat ini kurang berkesan, jadi saya ingin cadangkan kepada peronda PLUS agar meletakkan kanvas atau penghadang di tepi kereta yang rosak agar pemandu-pemandu kereta yang lain tidak memandang-mandang kereta tersebut untuk mengelakkan kesesakan jalan raya. Bagaimana, setuju dengan saya? ;)

Phrasal Verbs


bear with + = bersabar (be patient)

I can’t bear with the traffic jam during Chinese New Year.

(Saya tak boleh bersabar dengan kesesakan jalan semasa Tahun Baharu Cina.

8 Responses to bear with +

  1. ayuni amani says:

    Salam bro hafiz.

    I like ur sentence. My sentence–> I can’t bear and stand it around people who keep argued each other. (^_*) he~~~he~~~mcm salah je sentence nya.

    Traffic jame di Chinese New Year mmg teruk! Tapi i’ve got experienced y lagi menyebalkan bila hari hujan di Tol Duke, bila staff Tol lupa n khayal nak beri tiket. Bayangkan tol berlapis situ then jem teruk, sy keluar dr kereta n jalan kaki ke belakang ambil tiket. Begitu ramai juga pemandu lain y berbuat demikian, at last petugas Tol br sedar die terlupa dan boleh sengih kata lupa, sb hujan. Can u imagine that? rasa nak cepuk je petugas tu. (^_*)

  2. Abdul Razak says:

    Salam bro, t/kasih kerna pengkongsian ilmu ini. Ianya banyak membantu…

  3. inasz says:

    salam, thanks hafiz….i can’ bear with any added knowledge from you….hehehe…is it right????

  4. jery says:

    Salam, En Hafiz, …. I can’t bear with my student because sometime the student not understand with the policies faculty … its right or not. thanks

  5. hafizlidin says:

    ayuni: Mungkin boleh buat macam ni. I can’t bear with peoples who keeps argued each other.

    jery: I can’t bear with my students because sometimes they are not understand with the faculty policies.

  6. Syed Hafidz says:

    Hey man! I can’t bear to let you bring that stuff down and I want you get off from my face now!

    Oh man! What you have done to my car? This is a third time you did this to me. I really mad at you and now I can’t bear to see this happen again and this is my last chance for you!

    The peoples surrounding me having fun with my action and sometimes they are cool and bear when I took his money

    I went to the market to get my cash by returning the item that i had bought yesterday. I saw the owner of the shop standing behind the cashier and I ran to get him and telling the situation. Without any words, he smiling at at me and bear to return my money back because I am just 7 years old.

    IS it alright??

  7. geeza says:

    bear with :

    In the Office, we must bear with to face any problems arise.

    Plz correct me

  8. hafizlidin says:

    syed hafidz > perkataan WITH perlu dimasukkan bersama-sam dengan BEAR. barulah ia membawa maksud bersabar

    geeza > lebih sedap kalau begini. “we must bear with any problems arise.” buangkan perkataan to face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>