TELAN

Perkataan pilihan Melayu-Inggeris untuk hari ini;

TELANSWALLOW

1. She swallowed a mouthful slowly.

- Dia menelan satu suapan perlahan-lahan.

2. Chew the food 40 times before you swallow it.

- Kunyah makanan itu 40 kali sebelum awak menelannya.

3. It is hard for me to swallow the pills.

- Sukar bagi saya untuk menelan pil itu.

 

Share

count

 

DSC_3491

Countmaksud yang kita sering faham adalah…. kira.

Count from one to ten.

Kira dari satu hingga sepuluh.

Count three before you snap our photo.

Kira sampai tiga sebelum awak ambil gambar kami.

Namun begitu, perhatikan ayat dalam gambar di atas.

We make every moment count!

Jika diterjemah maksudnya, Kami buat setiap saat itu kira.

Agak pelik bukan?

Sebenarnya, maksud lain bagi count ialah important yakni penting.

1. We make every moment count.

Kami buat setiap saat itu penting.

2. Each goal counts for Barcelona to qualify to the final game.

Setiap gol penting untuk Barcelona layak ke perlawanan akhir.

Share

Mend, Repair ATAU Fix?

Baiki.

Dalam Bahasa Melayu.

Dalam Bahasa Inggeris, ada 3 perkataan yang boleh menggambarkan maksud baiki.

1. Mend

2. Repair

3. Fix

Kenapa sampai 3? Adakah maksudnya berbeza atau sama saja?

Cuba kita lihat satu persatu.

Mend: membaiki, baik pulih sesuatu yang rosakpecah, retak. Selalu digunakan apabila bercakap untuk membaiki barang-barang, bahan, pakaian dan hubungan.

Repair: Membaiki sesuatu yang rosak; memperbaharuimengubahsuai

Fix: Memperbaiki; meningkatkan atau menyesuaikan

Walaubagaimanapun, fix adalah perkataan yang paling biasa digunakan. Apabila kita ragu-ragu nak gunakan samada mend, repair atau fix, gunakan saja perkataan fix.

Mend jarang digunakan di Amerika. Ia lebih banyak digunakan di Britain.

Ayat untuk Mend:

1. My mom is going to mend my shirt. (Mak saya akan membaiki baju saya)

2. Farah and Farhan are trying to mend their relationship. (Farah dan Farhan sedang cuba untuk memulihkan hubungan mereka.)

3. Rohana is mending her broken heart. (Rohana sedang memulihkan hatinya yang hancur)

Ayat untuk Repair:

1. Alan got her computer repaired. The screen was broken. (Alan sudah membaiki komputernya. Screennya pecah.)

2. I am taking my car in for repairs. It doesn’t seem to be working right. (Saya nak bawa kereta saya untuk dibaiki. Macam dah nak rosak.)

3. We need to repair the leaking pipe in the basement. (Kita perlu baiki kebocoran paip di bahagian bawah tanah.)

Ayat untuk Fix:

1. He is trying to fix the broken lamp. (Dia sedang cuba membaiki lampu yang rosak itu.)

2. Grandpa fixed the broken window last night. (Datuk membaiki tingkap malam tadi.)

3. My mom fixed the hole in my sock. (Ibu saya membaiki lubang di stokin saya.)


Share

In atau During?

Dua prespositions ini kadang kala mengelirukan kita. In dan During, kedua-duanya boleh digunakan untuk menyatakan sesuatu yang berlaku dalam tempoh masa tertentu. Contohnya;

I was on holiday during May. (Saya bercuti pada bulan Mei)

ATAU

I was on holiday in May. (Saya bercuti pada bulan Mei)

In boleh menunjukkan kedudukan. Namun, tidak bagi During.

Contoh;

I saw him in his office. (Saya nampak dia di pejabatnya.) (BUKAN – I saw him during his office.)

During pula lebih sesuai digunakan ketika kita menyatakan sesuatu tempoh secara keseluruhannya.

Contoh;

He was in the hospital during the whole of August. (BUKAN – He was in the hospital in the whole of August.)

getty_rf_photo_of_woman_in_hospital_bed

Sumber gambar: http://img.webmd.com/

Semoga bermanfaat ;)

Share

keep away

Perbualan bahasa Inggeris berbeza dengan penulisan. Dalam perbualan bahasa Inggeris, banyak phrasal verbs digunakan. Ia adalah gabungan dua perkataan yang membentuk satu maksud yang lain.

Jika kita nak cakap “jauhkan dari sesuatu”, ”cegah dari sesuatu” dalam bahasa Inggeris, kita boleh gunakan phrasal verbs KEEP AWAY.

Keep awayjauhkan, mencegah akses kepada sesuatumenahanberhenti menggunakan (prevent access to, hold back, to stop using)

Contoh ayat;

Keep the kids away from the cookies.

Jauhkan budak daripada biskut itu.

rania kuih kecik

 

Cuba anda buat ayat dengan menggunakan phrasal verbs KEEP AWAY pula.

Share

Ayat Aktif kepada Ayat Pasif

passive-vs-active-voice2

Uji minda anda dengan latihan menukar ayat aktif (active voice) kepada ayat pasif (passive voice). Di bawah ini ialah ayat aktif. Berikan jawapan anda dalam bentuk pasif.

1. He sings a song.

……………………………………………………………………………………………………………………..

2. The boy killed the spider.

……………………………………………………………………………………………………………………..

3. Help him.

……………………………………………………………………………………………………………………..

4. Farmers sow maize in the rainy season.

……………………………………………………………………………………………………………………..

5. Are you writing a letter?

……………………………………………………………………………………………………………………..

6. The workers were digging a canal.

……………………………………………………………………………………………………………………..

7. I will finish the job by the end of this week.

……………………………………………………………………………………………………………………..

8. Have you finished your job?

……………………………………………………………………………………………………………………..

9. They have informed him of his mother’s death.

……………………………………………………………………………………………………………………..

10. They took all the necessary precautions.

……………………………………………………………………………………………………………………..

Selamat mencuba. ;)

Share

Selamat Menyambut Ramadhan

marhaban-ya-ramadhan-2011

Assalamualaikum,

Pada hari Rabu ini 10 Julai 2013, insyaAllah kita akan menyambut bulan Ramadhan. Bulan yang dijanjikan Allah dengan 1001 keberkatan didalamnya.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

“Apabila datangnya bulan Ramadhan, pintu-pintu syurga dibuka, manakala pintu-pintu neraka ditutup, syaitan dirantaikan.” – Hadis Sahih Riwayat Bukhari & Muslim.

Setiap amalan fardhu pula digandakan sebanyak 70 kali ganda. Setiap amalan sunat diberi pahala seperti amalan fardhu. Dalam bulan ini kita disunatkan untuk mengerjakan solat tarawih. Solat yang tidak ada pada bulan-bulan lain. Dalam bulan ini juga kita dianugerahkan dengan satu malam yang sangat istimewa iaitu malam Lailatulqadar. Barangsiapa yang melakukan amalan pada malam tersebut, Allah akan gandakan pahalanya bersamaan dengan 1000 bulan iaitu lebih kurang 84 tahun.

Jadi, dikesempatan ini saya ingin menyeru kepada semua pembaca beragama Islam, marilah kita sama-sama menghidupkan Ramadhan kali ini dengan amalan dan ibadah mengikut kemampuan kita. Niatkan amalan kita untuk mendekatkan diri kita kepada Allah, mencari redha-Nya dan akhir sekali merebut syurga yang dijanjikan.

========

Tengok gambar di atas sebelah kiri tu. Agak-agak apa maksud teks tu?

Mosque are full of worshippers
In rows straight and neat
Allah they remember
His name they repeat
Their hands are raised to the sky
They supplicate and plead
Forgive us they entreat

Saya beri peluang anda jawab dahulu ya… ;)

Share

It’s atau Its

Dalam bahasa Inggeris, terdapat peraturan-peraturan tertentu dalam membina  ayat. Namun begitu, kadang-kadang peraturan-peraturan ini dikecualikan atas sebab-sebab tertentu. Ia sesuai untuk banyak keadaan tetapi tidak untuk sesuatu keadaan lain.

Dalam kehidupan kita, kita faham kalau lampu isyarat merah kena berhenti. Tapi, kalau ada ambulance kat belakang, kita wajib jalan walaupun lampu merah. Kalau polis nampak kena saman tak? Jawapannya tidak… Lebih kurang begitulah dengan  bahasa Inggeris.

Salah satu daripadanya ialah tentang bentuk pemilikan atau possessive form. Dalam bahasa Melayu kita hanya letakkan perkataan ‘punya’ atau ’nya’.

Contohnya,

Aaron Aziz punya kereta.

Fareeda punya tudung.

Jika anda menulis ayat untuk menunjukkan pemilikan terhadap sesuatu dalam bahasa Inggeris, peraturannya, anda perlu tambahkan (‘s).

Contohnya,

Aaron Aziz‘s car.

Fareeda’s veil.

Namun begitu, peraturan ini DIKECUALIKAN  bilamana anda nak guna perkataan (It). Jika anda nak gunakan perkataan (It) untuk menunjukkan pemilikan terhadap sesuatu, anda hanya perlu tambahkan (s) sahaja tanpa perlu ada tanda (‘).

Contohnya,

A bird flew by its own wings.

Burung terbang dengan sayapnya sendiri.

Malaysia has its own unique culture.

Malaysia memiliki budayanya tersendiri yang unik.

Jika anda berkeras nak letak (‘s) juga, ia akan jadi (it’s) yang mana maksudnya adalah (it is).

A bird flew by it’s own wings.

Burung terbang dengan ia adalah sayapnya sendiri.

Malaysia has it’s own unique culture.

Malaysia memiliki ia adalah budayanya tersendiri yang unik.

Pelik bukan?

bird flies

Share

Istilah popular PRU 13

ge13

http://www.sabahdaily.com/2013_03_01_archive.html

Tidak lama lagi kita akan menunaikan tanggungjawab kita sebagai pengundi. Kemeriahannya kian terasa dengan perang bendera dan poster, ceramah-ceramah politik di kawasan bandar mahupun di luar bandar.

Anda dah ada calon dan parti pilihan anda? Jika belum pasti untuk memangkah calon dan parti yang mana, buatlah solat istikharah. Minta kepada Allah supaya ditunjukkan siapakah yang calon/parti yang boleh memerintah negara kita dengan baik. Sesuai dengan mood pilihanraya, hari ini saya ingin kongsikan beberapa istilah popular yang selalu digunakan dalam pilihanraya dalam bahasa Inggeris.

  1. Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU 13) – 13th General Election (GE13)
  2. Undi – Vote
  3. Pengundi – Voter
  4. Hari mengundi – Polling day
  5. Membuang undi/mengundi – Cast vote
  6. Tempat mengundi – Polling station
  7. Peti undi – Ballot box
  8. Undi rosak – Spoiled ballot
  9. Pengundi hantu – Phantom voters
  10. Calon bebas – Independent candidate
  11. Penyokong BN – BN supporters
  12. Penyokong Pakatan – Coalition supporters
  13. Jentera kempen – Campaign machinery
  14. Perdana Menteri sementara - Caretaker Prime Minister (DS Najib Razak)
  15. Ketua Pembangkang – Opposition Leader (DS Anwar Ibrahim)
  16. Shah Alam parliamentary constituency – Kawasan parlimen Shah Alam
  17. Kerusi Parlimen – Parliamentary Seats
  18. Kerusi DUN – State seats
  19. Suruhanjaya Pilhanraya Malaysia – Election Commission of Malaysia
  20. Kerajaan Persekutuan – Federal Government
  21. Kerajaan Negeri – State Government
  22. Pengerusi BN – BN Chairperson
  23. Majoriti mudah - simple majority

P/S: Mohon kerjasama para pembaca untuk tidak berkempen di ruangan comment ye. Terima kasih ;)

Share

CUBA JAWAB – 1

Salam,

Hari ini saya nak bagi latihan sikit.  Tak banyak pun, 1 soalan sahaja. Soalan ini nampak mudah tapi sebenarnya ia agak tricky. Cubalah jawab ;)

# The window was ________________ by a ball.

a. broke

b. break

c. broken

d. breaked

 

THE ANSWER: C

sumber: http://graphics8.nytimes.com/images/2011/02/24/nyregion/WINDOWS/WINDOWS-blog480.jpg

Share